Ventilatie

Er zijn verschillenden mogelijkheden om een woning te ventileren bij zowel oudere als nieuwe woningen.  Oude woningen ventileren vaak door middel van natuurlijke ventilatie, door kieren en spleten en een gemetseld ventilatie kanaal voor keuken, toilet en douche.

Modernere woningen worden voorzien van een mechanische ventilatie, hierbij wordt vaak op zolder een ventilatie box geplaatst, met hierop aangesloten een ventilatie buis naar keuken, toilet en badkamer.

Moderne woningen worden al energie vriendelijker gebouwd, hierbij is de lucht doorlatendheid door de kozijnen tot een minimum beperkt.  In deze woningen wordt vaak een balans ventilatie systeem toegepast, men zuigt in de vervuilende ruimtes zoals keuken toilet, badkamer en eventueel woonkamer af, en met voert verse schone voorverwarmde buitenlucht in, dit kan bijvoorbeeld in een slaapkamer zijn. 


Een andere mogelijkheid om een moderne woning energie verantwoord te ventileren is door middel van een CO2 besturingssysteem. Hierbij meet een CO2 sensor in de woonkamer de luchtkwaliteit, naarmate deze veranderd, past het toerental van de ventilator zich aan, waardoor je de hoeveelheid afgezogen vervuilde lucht en daarmee ook  vers toegevoerde koude lucht beperkt tot een noodzakelijk minimum.

Voordeel van een CO2 systeem:

Dit systeem is voorzien van een kleine ventilatie box,          en er is minder kanaal werk benodigd, en minder ingrijpend kanalensysteem in een woning en daarmee goedkoper te installeren.

WTW systeem

 

 

Voor een plaatselijke afzuiging, voor bijvoorbeeld een stoffige werkruimte, atelier, kan men volstaan met een plaatselijke afzuiging. Dit kan bijvoorbeeld een eenvoudige dakventilator zijn.

Dakventilator

 

 

Ventilatie kanalen op een dekvloer, hierop wordt later beton gestort. 


Copyright © 2020 Het Binnenklimaat

E-mailen
Bellen
Map
Info