google-site-verification=3mojJpwVN48_2n3KKG-lTu0vaYUuBxYbVGRhFA0wEhk
 
 


Warmtepomp:

Een warmtepomp is een combinatie van verwarmingstechniek en koeltechniek. Het Binnenklimaat is in bezit van een warmtepomp erkenning, hiermee tonen we aan dat we kennis in huis hebben, daar moet wel aan toegevoegd worden dat de ontwikkeling van de warmtepomptechniek nog volop in ontwikkeling is, dagelijks leren wij bij door ondervinding, en bijscholing.

 

 

Er zijn verschillende soorten warmtepompen:

  • Lucht - lucht, dit is bijvoorbeeld een airco systeem die ook kan verwarmen.
  • Lucht - water, dit zijn de meest toegepaste warmtepompen, door de buitenlucht af te koelen komt er warmte vrij die aan het cv water wordt afgegeven.
  • Water - water,  door uit de bodem de warmte te halen wordt het cv water opgewarmd, dit is het best renderende systeem, en ook het duurst, een bron aanleggen is vrij kostbaar.

 


Nefit lucht/water All Electric warmtepomp met een boiler inhoud van 190 liter, de warmte pomp en de boiler zitten in één behuizing, zo groot als een koelkast,  buiten staat nog een buitenunit in de tuin opgestelt.



Het rendement van een warmtepomp is in de koude dagen aanmerkelijk lager, en het verlangt ook enige kennis en gedrags aanpassing van de gebruiker. Men moet zich realiseren dat een warmtepomp met een vloerverwarmingssysteem als afgiftebron een erg traag systeem is, als je een ruimte wilt luchten (het raam een uurtje openzetten) het enige tijd duurt voordat deze ruimte weer op temperatuur is. Met een warmtepomp passen we ook geen nacht verlaging toe, we laten de kamerthermostaat constant op dezelfde waarde staan, omdat het opwarmen s'morgens te lang duurt en de warmtepomp extra moet werken waardoor het rendement van de warmtepomp op dat moment lager is.

 

Fujitsu all electric systeem met een losse boiler voor het warm tapwater.


Een all electric systeem is eigenlijk alleen toepasbaar als de woning erg goed geïsoleerd is, en er een laagtemperatuur verwarming systeem is aangebracht.

 







Wij kiezen vaak voor een tussen oplossing, ( een hybride systeem) waarbij de gasverwarming nog paraat staat, om in de winter maanden te kunnen bijspringen.

Het gastoestel heeft nog een voordeel, deze verzorgt namelijk ook de warm tapwater voorziening. Met een warmtepomp heb je beperkt warmwater tot je beschikking, met een gastoestel is de warmwatervoorziening onbeperkt.

Ervaring leert dat een hybride systeem het erg goed doet, tot het erg koud wordt, dan neemt het gasverwarmingstoestel het over.

Een kleine warmtepomp draait 3/4 van het jaar zonder dat je de woning met gas verwarmd.

De investering is aanmerkelijk lager ten opzichte van een all electric warmtepomp.

Het is een belangrijke stap naar verduurzaming van je woning, het is bovendien een systeem dat zichzelf terug verdiend.


Hybride warmtepomp van Techneco, in combinatie met een Remeha Tzerra 

    De buiten unit opgesteld in de tuin,        waarbij het leidingwerk in een                  zinken buis in het dakbeschot verdwijnt.


Voordat men een warmtepomp wilt gaan aanschaffen, moet er aan een aantal basis voorwaarden worden voldaan, de woning moet geïsoleerd zijn, kieren bij ramen en deuren dichten.Liefst de woning voorzien van lage temperatuur verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming, maar dit is niet perse nodig. 

Zelf uw woning testen.  Om te ontdekken of de woning geschikt is voor een warmte pomp, kunt u zelf een test doen door de ketel water temperatuur op 40 graden te zetten, en dan ervaren of de woning op temperatuur blijft. De kamerthermostaat moet dan dag en nacht op 20 graden staan, deze test moet u in het voor of najaar doen. Blijft de woning behaaglijk warm, dan is de woning geschikt voor een hybride warmtepomp systeem.


De Elga van techneco zonder mantel, deze is eenvoudig van opzet

De hybride warmte pomp ELGA van Techneco is een betaalbaar en eenvoudig toestel dat met elk verwarmingstoestel kan worden gecombineerd. Het levert een basis verwarming voor in het voor en najaar.

Dit systeem is goed toe te passen in woningen met vloerverwarming, maar ook in oudere woningen waar de oude radiatoren nog hangen, maar inmiddels wel dubbelglas en spouwmuur isolatie is toegepast, in dit geval hebben de radiatoren ruim overcapaciteit, en kan de installatie op een lagere cv temperatuur de woning verwarmen.

Ook woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming kunnen verwarmt worden met een warmtepomp, hiervoor wordt er in de toevoer na de afleverset van de stadsverwarming een elektrische afsluiter geplaats, als de warmtepomp het niet alleen meer aankan dan zal de klep openen en de stadsverwarming springt bij. Hierdoor is het voordelig om je woning te verwarmen en ben je minder afhankelijk van je warmte leverancier.  




 


 


Diverse opstellingsmogelijkheden in combinatie met diverse merken en type verwarmingstoestellen

Wij zelf zijn enthousiast over dit toestel, inmiddels hebben wij een groot aantal van deze Elga's geïnstalleerd, waarbij de bevindingen van de gebruiker zeer positief zijn, Men ervaart een behoorlijke gas besparing, een terugverdientijd binnen 7 jaar is vaak mogelijk.

 Ventilatie warmtepomp

Inventum ventilatie warmtepomp aangesloten op het centrale ventilatie systeem

 

Ferrolie ventilatiewarmtepomp, niet aangesloten op het centrale ventilatiesysteem


Deze beide systemen komen in de plaats van de centrale afzuigventilatie. De warme lucht uit de woning wordt door middel van een ingebouwde warmtepomp afgekoeld. Met de vrijgekomen warmte uit deze ventilatielucht word het water in de boiler opgewarmd, dit voorverwarmde water gaat vervolgens door het cv toestel en wordt verder opgewarmd tot bijvoorbeeld 60 graden. 

De Ferrolli warmte pomp boiler heeft nog een andere eigenschap, je kan de beide aansluitingen op de boiler eenvoudig omwisselen. Dit heeft in de zomer het voordeel dat je de koude lucht niet naar buiten uitblaast maar juist naar binnen. Hierdoor breng je (beperkt aan de capaciteit van de boiler) koude lucht in de ruimte, dit kan overigens niet als de boiler aangesloten zit op het centrale ventilatie systeem.


Afgifte verhogende maatregelen

Ook kunnen maatregelen genomen worden om de afgifte van radiatoren en convectoren te vergroten, Bijvoorbeeld door het toepassen van ventilatoren onder de radiatoren.

 

  Kleine ventilatoren van Speed Comfort, voor onder in de radiator, de module zit met magneten vast aan de radiator, (de getoonde radiator staat overigens op de kop)!

 


 

Ventilatorsysteem van  het merk Climate   Booster


Speed Comfort ventilator op een convector.


Onze visie op een gasloos Nederland

De nieuwsberichten liegen er niet om, de politiek wil ons van het gas af, met alle gevolgen van dien, waar beginnen we en wat is de impact van deze verduurzaming, het leidt er momenteel toe dat de markt zich razendsnel aanpast aan de vraag naar duurzaam bouwen en renoveren, er komen steeds meer fabrikanten met warmtepompen op de markt, maar ook de bouwmaterialen worden verder doorontwikkeld, en komen er nieuwe producten en bouwmethodes op de markt,  op zich zijn dit de goede stappen. maar.......

Er moet ook gelegenheid zijn om te leren en te ervaren, ons inziens wordt er snel groot ingezet op grootschalige renovatie, maar naar een tussenstap wordt niet gekeken reden hiervoor is dat men nog geen ervaring heeft met deze tussenstap.

De tussenstap is zoals hierboven al beschreven staat "een hybride warmtepomp" toepassen, hiermee leer je hoeveel warmte  een woning uiteindelijk nodig heeft, alle reken modellen ten spijt. daarbij heb je in koude winters  nog de gasverwarming achter de hand. Probeer de woningeigenaren en huurders enthousiast te maken voor dit  hybride systeem. Zie het als een overgangs fase, waarbij je zonder al te grote investering je gasverbruik al snel kan halveren, en je geen angst hoeft te hebben dat je een winter in de kou zit, bijkomend en een heel belangrijk voordeel is dat je geen concessie doet aan het comfort zoals men dat gewend is bij een gastoestel.

Wat wil de bewoner!

We kunnen technisch een woning  van het gas af halen, maar dit vergt ook aanpassingen van de bewoner, en juist die bewoner die wil vaak geen verandering!  die wil het zoals het altijd geweest is. We zijn met de gasverwarming erg gewend geraakt aan een bepaald comfort, en we willen op dit comfort niets inleveren. Tenzij de bewoner gaat inzien dat je bespaart, en dat moet merkbaar zijn in de portemonnee. 

We zijn gewend om s'nachts de kamertemperatuur laag te zetten en s'morgens weer hoog te  zetten met een gasverwarming gaat dit snel, met een warmtepomp duurt dit lang, beter is dan om geen nachtverlaging toe te passen. maar dit vraagt aanpassing van de bewoner.                                                                                                                     Een gezin met kinderen willen nog wel eens wat langer douchen, wat inhoud dat de warmwater voorraad van een warmtepomp sneller opraakt, ook dit vraagt aanpassingen van de bewoner. Als je de bewoner hier niet over informeert, zal het uitdraaien op een teleurstelling, daarom is de tussen stap belangrijk om te ervaren en tegelijk te besparen.

Een niet onbelangrijk detail is dat een hybride systeem zich binnen 10 jaar terugverdiend, vaak nog eerder,dit kan geen enkel ander toestel. Voeg daarbij nog een dak vol zonnepanelen toe, en je bent klaar voor de toekomst, de systemen om warmte en elektrischiteit op te slaan  die worden momenteel al ontwikkeld.

De snelheid van de verduurzaming

De overheid wil snel inzetten om woningen te verduurzamen, hiervoor worden woningen en woonwijken grootschalig gerenoveerd, dit in vergelijking tot een jaren 70 woning die inmiddels al is voorzien van dubbelglas en spouwmuurisolatie, m.a.w. een basis isolatie, dit in combinatie met de grote oude radiatoren die ervan af de bouw nog inzitten. Zet hier een eenvoudige hybride warmtepomp in,  en bespaart minimaal 50% aan gas. Zie dit wel als een tijdelijke oplossing over een periode van 20 jaar, ondertussen wordt  de warmtepomp verder door ontwikkeld en komen er nieuwe en eenvoudig aan te brengen isolatie pakketten, om de woning verder te verduurzamen.

We zien dat de lokale overheid  willekeurige woonwijken aanwijst als een pilot voor verduurzaming, dit zonder enig inzicht of dit wel realistisch is, Ons idee hierin, zoek een wijk waar je allereerst de bewoners enthousiast hebt, en of de betreffende woning eenvoudig kan worden aangepast. Neem geen hele wijk, maar een blok woningen, en monitor deze een  periode,  hoe ervaren de bewoners de nieuwe situatie, en ga met deze opgedane ervaringen en verbeter punten verder de wijk in. 

In de gehele cyclus van verduurzaming hebben we ook te maken met de fabrikanten, die willen graag deel uit maken van de verduurzaming, maar zij zijn afhankelijk van de vraag vanuit de markt, en het is juist de vraag die leidt tot de ontwikkeling van nieuwe producten, en die is momenteel volop in ontwikkeling, en nog lang niet uitontwikkeld!                Er zal jaarlijks vele nieuwe ideeen, materialen en oplossingen voor diverse verduurzamingen ontwikkeld worden, geeft de fabrikanten ook gelegenheid om produten te ontwikkelen, uiteindelijk zullen er systemen komen die snel te verwerken zijn en betaalbaar zijn.


Copyright © 2020 Het Binnenklimaat

E-mailen
Bellen
Map
Info